Förläng sommaren med ett solskydd anpassat för det svenska klimatet

Gör uteplatsen till en oas att längta till. Med rätt solskydd blir terrassen, verandan eller balkongen en mittpunkt i tillvaron. Välj bland markiser, screens och textilier i nästintill oändliga varianter för att göra din utomhusmiljö både personlig och inbjudande. Läs mer

Vad är fönstrens G-värde och U-värde. Och kan solskydd sänka energikostnaderna?

En stor del av världens totala energianvändning går åt i byggnader. I kalla klimat förespråkas fönster med lågt U-värde och högt G-värde. Hur fönstren skärmas av mot solen påverkar också, och här hjälper solskydd till att sänka energikostnaderna.

Vad är fönstrets G-värde?

Tillskottet av gratis solenergi genom fönstren beskrivs som glasrutans solenergitransmittens. Sådan direkt solinstrålning och värmeöverföring mäts som fönstrets g-värde och anges i procent. Ju högre G-värde, desto mer solvärme tränger igenom fönstren. För de flesta isolerglas ligger G-värdet på ungefär 75 procent.

En markis stoppar effektivt solstrålarna från att nå fönstret. Något som ofta sänker g-värdet ända ner till 10 procent. Så kombinationen av ett fönsterglas med högt g-värde och ett utvändigt solskydd bidrar till att spara energi.

Vad är fönstrets U-värde?

Isoleringsförmågan hos ett materialskikt beskrivs som dess värmemotstånd. Det anges i u-värdet, den så kallade värmegenomgångskoefficienten, som visar antal watt per kvadratmeter och kelvin (W/(m2K). Fönster med lägre u-värde har bättre isoleringsförmåga. Mätningen görs när det skiljer en grad Celsius mellan temperaturen inomhus och utomhus. Ett lågt U-värde minskar husets behov av uppvärmning vilket sänker energikostnaderna.

Vid mätning delas fönstret in i tre zoner: mitten på glasrutan, kanterna på glasrutan och fönsterkarmen. Det lägsta U-värdet finns i mitten. Konstruktionen hos små fönster består till större del av kanter och karm. Därför har inte mindre fönster bättre isoleringsförmåga än fönster i standardstorlek. För större fönster är solskydd ett bra komplement för att spara energi.

Diplomerad installatör

Slide
Björneröd Solskydd AB
Sociala medier
Medlem i Svenska solskyddsförbundet
Öppettider

Måndag - Torsdag

8-17

Fredag

8-15

Lördag - Söndag

Stängt

Se avvikande öppettider här

Finansiering och delbetalning

Vi erbjuder flera olika lösningar för finansiering och delbetalning till våra kunder.
För privatpersoner använder vi oss av Svea Ekonomi där vi kan erbjuda våra kunder finansiering på upp till 60 000 kronor (inklusive moms) räntefritt.
Du som kund kan själv välja bland flera olika alternativ för hur lång tid avbetalningen ska göras på.
Är du behov av ytterligare finansiering, kontakta Svea Ekonomi för en personlig finansieringslösning.