Tänk på det här vid måttagning för solskydd

Hur enkelt det är att mäta, beställa och montera solskydd beror på husets ålder och konstruktion samt om solskyddet ska placeras invändigt eller utvändigt. Enklast är att anlita en fackman så blir både måttagning och montering rätt. Ska solskyddet vara motoriserat måste en behörig elektriker göra installationen.

Mått för solskydd inomhus

Idag finns det många olika typer lösningar som ger ett bra solskydd inomhus. I nyproducerade hus med fönster i standardmått är det enkelt att mäta. Men i äldre hus gäller det att vara särskilt noggrann när gamla fönster ska mätas! Ska det invändiga solskyddet placeras i en nisch, som en lös gardin, i en kassett eller ska det monteras i skenor på sidorna? Beroende på val av modell finns det olika mått att tänka på som totalmått (Tm), nischmått (Nm) och vävmått (Vm). Måtten ska alltid anges i millimeter (mm) så använd ett rullmåttband i metall. Invändiga solskydd tillverkas enligt angivna mått, så ta gärna hjälp av en fackman för måttagning och montering.

Mått på solskydd utomhus

På vilken sida av huset terrassmarkisen eller fönstermarkiserna gör mest nytta beror på en mängd olika faktorer som om det är en kusttomt eller en skogstomt, husets placering på tomten, omgivande växtlighet och bebyggelse samt väderstreck, vindriktning antal soltimmar och nederbördsmängd. För montering av utvändigt solskydd är husets ålder och fasadmaterial andra faktorer man behöver tänka på.

Gör noggranna mätningar av fasaden

Rita gärna av den aktuella fasaden (långvägg eller gavelvägg) på ett papper. Gör noggranna mätningar och anteckna fasadens höjd och bredd, avstånden mellan fönster och eventuell balkong samt dörrar till entré, veranda, altan, terrass eller balkong. Om det finns utebelysning, är den placerad på fasaden eller som lyktstolpar nära huset? Finns det något annat på eller vid huset som kan vara i vägen? Tänk även på sådant som bara används under en viss del av året.

Markisens storlek, utfall och fästning

När det gäller terrassmarkiser finns det mycket att tänka på. Hur bred behöver markisen vara för att ge önskat solskydd? Vilket utfall ska den ha från väggen? Hur ska den fästas, på fasaden eller i en takstol? Fönstermarkiser behöver vara ca 10–20 cm bredare än fönstret inklusive fönsterkarmen. Fönstrets höjd avgör markisens armlängd. Ska markisen placeras i en kassett, vilken sida reglaget ska sitta på samt om fönstermarkisen ska hanteras inifrån huset är andra faktorer som påverkar. Alla utvändiga solskydd tillverkas enligt angivna mått så ta helst hjälp av en fackman med kunskap om måttagning och montering.

Diplomerad installatör

Slide
Björneröd Solskydd AB
Sociala medier
Medlem i Svenska solskyddsförbundet
Öppettider

Måndag - Torsdag

8-17

Fredag

8-15

Lördag - Söndag

Stängt

Se avvikande öppettider här

Finansiering och delbetalning

Vi erbjuder flera olika lösningar för finansiering och delbetalning till våra kunder.
För privatpersoner använder vi oss av Svea Ekonomi där vi kan erbjuda våra kunder finansiering på upp till 60 000 kronor (inklusive moms) räntefritt.
Du som kund kan själv välja bland flera olika alternativ för hur lång tid avbetalningen ska göras på.
Är du behov av ytterligare finansiering, kontakta Svea Ekonomi för en personlig finansieringslösning.